ღვინის ისტორია

ქართული ღვინის რთული პერიოდი

საქართველოს მეღვინეობის კულტურა აგრძელებდა აყვავებას საუკუნეების განმავლობაში, მაგრამ გზა ყოველთვის მარტივი არ იყო, განსაკუთრებით  XVIII - XIX საუკუნეებში ქვეყნის რთული გეოპოლიტიკური სიტუაციიდან გამომდინარე, დაირღვა საუკუნეების განმავლობაში ნაშენები, მევენახეობის პრაქტიკა, მათ შორის მეღვინეობა. მიუხედავად ამ გამოწვევებისა, მე-20 საუკუნეში ქართული ღვინის მრეწველობა ნელ-ნელა გამოჯანსაღდა.
საბჭოთა ეპოქაში საქართველო გახდა ერთ-ერთი მთავარი ღვინის მწარმოებელი ქვეყანა, მაგრამ დაბალი ხარისხის ღვინის მასობრივმა წარმოებამ სახელმწიფო კვოტების დასაკმაყოფილებლად გამოიწვია ქვეყნის ოდესღაც ცნობილი ღვინის ინდუსტრიის დაქვეითება. თუმცა, 1990-იანი წლების დასაწყისში დამოუკიდებლობის მოპოვების შემდეგ, საქართველომ კვლავ დაიწყო აღორძინების პროცესი, აქცენტი გაკეთდა მეღვინეობის ტრადიციულ ტექნიკასა და მეთოდებზე, აღდგა უძველესი ვენახები და ვაზის ჯიშები. აღორძინების პროცესი დღესდღეობითაც აქტიურად მინდინარეობს. 

 

კომენტარის დატოვება

თქვენი ელფოსტის მისამართი გამოქვეყნებული არ იყო. აუცილებელი ველები მონიშნულია *